Istoria are de multe ori nevoie de cicluri mai largi pentru a-şi dezvălui secretele… Viziunea demografică a lui Nicolae Ceauşescu nu se constituise pentru a face pe plac Bisericii (deşi interzicerea avorturilor de către dictator coincidea cu preceptele morale ale creştinismului). Mai degrabă îl comparăm cu acei despoţi luminaţi ai secolului al XVIII-lea, care îşi dăduseră seama că numărul supuşilor contează: un stat e puternic dacă are mulţi contribuabili activi!
Peste 20 de ani, când generaţia născută la sfârşitul deceniului 6 al secolului trecut va ieşi la pensie … atunci ar fi bine să fim pregătiţi pentru un TZUNAMI SOCIAL. E suficient să priviţi graficul de mai jos pentru a înţelege ce ne aşteaptă!
Fără să aibă în intenţie, răzbunarea lui Ceauşescu pe aceia care şi-au dorit înlăturarea lui de la putere fără judecată, aclamând în 1989 – rafala mitralierei de la Târgovişte … răzbunarea va lovi puternic, şi nu sunt semne că am avea soluţii de vreun fel sau altul.
Dacă auziţi talkshow-uri serioase pe tema asta, să mă faceţi atent, vă rog!
January 4, 2011 at 8:32 am
Excelentă provocare! Pe SITE-ul presidency.ro găsiţi un RAPORT (şi sinteza acestuia) privind riscurile demografice… Citez, pentru a vă stârni curiozitatea:
“Efectele negative ale lipsei de coerenţă decizională şi instituţională, ale experimentării continue, provizoratului şi incertitudinii din sfera politicilor sociale au fost estompate în perioada 2001- 2008 de creşterea economică şi de posibilitatea de a lucra în străinătate ce au creat în rândul unei părţi importante a populaţiei percepţia unei îmbunătăţiri a nivelului de trai.
Prezentul şi viitorul vor fi însă caracterizate de un context social diferit, criza economică având efecte negative atât asupra veniturilor populaţiei care vor continua să se reducă, cât şi asupra cererii de protecţie socială (ajutoare de şomaj, venit minim garantat, locuinţe sociale, servicii de asistenţă socială etc.) care va creşte.
Paradoxul principal constă în reducerea veniturilor Statului (încasărilor bugetare) pe fondul nevoii sale de a creşte cheltuielile de protecţie socială.
La toate acestea se mai adaugă şi riscurile pe termen mediu şi lung legate de îmbătrânirea populaţiei, migraţie şi alte dezechilibre socio-demografice analizate pe larg în capitolele Raportului. Pe acest fond, doar politicile sociale echitabile, coerente, bine focalizate, eficiente vor putea reduce riscurile şi vor menţine echilibrul bugetar şi ordinea socială.”
LikeLike