Preaplinul scurtei epoci de boom 2004-2008 frematand inca in amintirea multora si fara un orizont luminos pentru anii ce stau sa inceapa (criza americana de la finalul lui 2008 abia anul acesta si-a mutat centrul in Europa), apare tot mai bine conturata tagma nemultumitilor:
- fie sunt din aceia care considera ca au pierdut ceva;
- fie sunt din aceia care considera ca nu castiga suficient;
- fie sunt din aceia care se considera tradati;
- fie sunt din aceia care se considera uitati …
… ce ii uneste pe toti nemultumitii intr-o tagma a carei voce incepe sa se faca tot mai auzita in ultima vreme?
Noi credem ca lipsa exercitiului rabdarii!
Despre rabdare am avut prilejul sa meditez anul trecut vreme de trei luni, si nu singur – ci la umbra mangaietoare a primului teolog al crestinismului – Sfantul Pavel.
Recomand cu caldura spre meditatie acelora care se grabesc sa lase frau liber nemultumirii sa le copleseasca pacea si echilibrul launtric, spre lectura: Romani (5) si Evrei (12).
In Scrisoarea catre Romani – capitolul 5 – ni se explica felul in care apare si lucreaza in om virtutea rabdarii, spre dobandirea uneia dintre cele trei virtuti capitale – cea a sperantei: “… suferinta aduce rabdare, si rabdarea incercare, si incercarea nadejde“.
In Scrisoarea catre Evrei – capitolul 12 – ni se atrage atentia ca virtutea rabdarii nu poate lipsi intr-un proces al inteleptirii, dar mai ales asupra tentatiei abandonului (la inceput, rabdarea oricarei mustrari e un exercitiu cu gust amar): “rabdati spre inteleptire” si “orice mustrare la inceput nu pare ca e de bucurie, ci de intristare, dar mai pe urma da celor incercati cu ea roada pasnica a dreptatii“.
Vremea nemultumitilor – vremea nerabdatorilor!
November 26, 2011 at 5:49 pm
M-am speriat că cine ştie ce scri. Abordarea este corectă.
Cum eşti mai priceput decât mine poate încerci să scri şi
despre soluţii practice, recte de ce şi cum să ne luăm soarta în
propiile mâini şi să nu şteptăm mila statului, a promoţiilor (vezi lupta pentru
tigăi, “plasme”, etc.). Succes.
LikeLike
November 27, 2011 at 9:12 pm
Singurul mod prin care imi imaginez ca ne putem lua soarta in maini – este retragerea la tara, intr-un sat unde timpul trece altfel (cel putin in jurul nostru).
Modelul cultural (consumismul) pe care il parcurgem – este insa tot mai apasator pentru multi, mai ales in lumina pe care l-a pus criza economica mondiala.
Cele doua universuri paralele – economia reala si economia financiara s-au fracturat iar acum se curenteaza reciproc …
LikeLike