Mult înainte de a fi desfiinţat de către comunişti prin eliminarea opţiunii alternative sau de a fi ridiculizat de Caragiale prin întrebarea celebră a personajului turmentat (“Eu cu cine votez?”), votul românilor a avut o însemnătate pe care puţini o mai cunoaştem: votul ca gest de muţumire adusă lui Dumnezeu pentru un dar primit.
Au existat perioade grele pentru locuitorii spaţiului românesc (unele mai lungi, altele mai scurte – în general, ne ducem cu gândul la perioadele de ocupaţie străină), dar poate nici una nu a fost atât de dramatică, de întunecată, ca mileniul de după retragerea aureliană (începând cu secolul IV şi până în secolul al XIV-lea). Abandonaţi de protecţia armatei imperiale, daco-romanii şi mai apoi românii, s-au învăţat să trăiască “liber” – fără perceptor (cei mari), şi fără şcoală (cei mici) – într-o lume a codrilor, a înălţimilor sau prin văi şi văgăuni, în afara taxelor şi a formelor de statalitate. O lume a amintirilor tot mai confuze, care şi-a găsit suficiente repere (morale) pentru a rezista într-o formă proprie, românească.
Din acele vremuri ne-au rămas dovezi puţine ale continuităţii noastre (de aceea, sunt cu atât mai preţioase şi trebuie amintite din când în când!), iar dacă am fi luaţi la întrebări, ne-ar fi suficient argumentul limbii pe care-o vorbim pentru a ne lămuri asupra originii noastre ca popor: suntem latini şi prin aceasta ochii sufletului nostru vor fi îndreptatţi mereu înspre Vest.
Fiindcă suntem zilele acestea “între două voturi”, considerăm că merită să-l aducem în discuţie pe un anume … Zenovie. Este vorba despre acela care şi-a dat votul său de mulţumire Domnului Isus Hristos, cândva prin secolul al IV-lea, în zona Biertanului transilvănean.
Într-o lume anarhică, arhaică şi autarhică, fără stat care să-l protejeze sau să-i ceară taxe, cu migratori (goţi de neam germanic) pe care se străduia cu greu să-i înţeleagă şi cărora vroia probabil să se facă înţeles … Zenovie apare imaginaţiei noastre ca unul ce credea în Dumnezeu şi se închina lui Isus Hristos, înţelegând rostul lucrurilor şi al minunilor într-o limbă latină, continuator al coloniştilor din Dacia Traiană.
Monograma lui Hristos şi textul de mulţumire pentru minunea căreia a fost martor, l-au făcut atunci, în vremurile de restrişte, să-şi dea (să-şi depună) votul său: EGO, ZENOVIUS VOTUM POSUI. Suntem tentaţi să traducem direct – “Eu, Zenovie am (de)pus acest dar” sau, dacă verbul în forma sa “posui” vine de la “possum, posse, potui” – atunci traducerea corectă ar fi “Eu, Zenovie, am fost capabil de acest dar”.
Ceea ce trebuie reţinut este darul (sau datul?) votului ca semn al recunoştinţei – sens pe care l-am uitat, din păcate.
Mai trebuie doar spus că obiectul inscripţionat – care e de mare importanţă pentru a demonstra continuitatea noastră daco-romană -, a fost găsit într-o pădure lângă Biertan, în 1775 – şi a stat nebăgat în seamă în colecţia Muzeului Brukenthal din Sibiu, până în anul 1940 – când un istoric sas, Kurt Horedt, l-a pus în adevărata lui valoare, într-un articol. De-atunci (elevii de clasa a VIII-a şi profesorii lor o ştiu cel mai bine), manualele românilor îl pomenesc la lecţia despre daco-romani şi continuitate, fără să pomenească pe sas, căci cine ar reţine amănunte de-acestea?
Concluzia? Ca de obicei, ne ferim să o tragem noi … dar poate ar fi cazul să analizăm în linişte, ca nişte daco-romani asupriţi de timpuriu de goţii de neam germanic, ce anume datorăm saşilor noştri din Transilvania. Cu siguranţă vom găsi resurse morale să le mulţumim, recunoscându-le seriozitatea, meritele şi munca.

Donariul de la Biertan: în vremuri de restrişte, mulţumirea se aducea lui Dumnezeu sub formă de … vot!
November 10, 2014 at 9:50 am
Calin,
Donarium-ul de la Biertan a fost redescoperit de Kurt Horedt spre norocul nostru, iar preocuparea domniei sale pentru istoria saxonilor a pus acest element votiv intr-un context neutru istoric insa de mare importanta, pentru aceasta natie
Articolul e fain insa putin …manipulator:-) Nu prea are legatura cu votul decat fonetic iar votul este departe de a fi un semn al recunostintei, daca imi permiti ca unui vechi partener de discutii o mica corectura.
As dori sa putem stii ce va face cel ales si apoi sa il votam in semn de recunostinta…insa sa votez ca semn al recunostintei…pentru…?
Votam pentru ca dorim sa participam, indirect la viata cetatii..teoretic. Pe cine desemnam in fapt prin votul nostru sa ne reprezinte? Pai dupa chipul si asemanarea noastra ca popor( nu populatie …cred inca)
Acum ca sa ne auzam cu cateva mostre din intelepciunea populara de pe meleaguri transilvane:
“cal verde si sarb cuminte, dracu`a mai vazut”
“cine a mai vazut cal verde si rus destept?” referire la Ucraina subcarpatica
“Daca nu gasesti un sas prost intr-o curte, ii gasesti pe toti in urmatoarea”
Cam pe aici se opreste recunostinta si recunoasterea…
LikeLike
November 12, 2014 at 7:09 pm
Adanca intelepciunea populara – nu ne stiam asa de agresivi vis-a-vis de celelalte natii conlocuitoare, imi imaginam ca romanii sunt mai toleranti …
Apropo de recunostinta votului, ma gandesc ca putem fi recunoscatori celor care ni l-au redat ca gest demn, prin care ne exercitam democratic o voce. Cu atat mai tristi (sau furiosi?) meritam sa fim, pe listele speciale care put de la distanta a falsificare …
Spuneam in articol urmatorul lucru: nici nu stiu romanii ce frumosi sunt, trebuie sa vina un german sa le-o arate (din cand in cand).
Altfel, ai vazut in reactia de tip “Nu ne mai bagati Dumneavoastra sula-n coaste, Domnule Coposu!” … a lui VVP (ieri, in meciul de la Realitatea), genul de replica nascuta din proletcultismul anilor 50: dreptatea noastra sta in saracia noastra e o gluma care nu ar mai trebui sa ne bucure. Si totusi …
Om trai si om vedea.
Ieri am incheiat ziua cu un post pe FB: “Nu toti cei care bem whysky cu gheata si fumam mult ajungem neaparat presedinti!” – dar ma crezi ca nu stiu ce-am vrut sa spun cu asta?! :-))))
Te salut cu drag,
Calin
LikeLike