Temasek Holdings este un fond de invesitii suveran care reprezintă interesele statului Singapore (evaluarea activelor la data de 31 Martie 2014 este de 223 miliarde de dolari). Împlinind recent 40 de ani, întreprinderea își pune întrebări interesante legate de evoluție într-o lume aflată în schimbare. Filmulețul de mai jos se încheie optimist (să nu spun ”tonifiant”) pentru oricare din noi, cei aflați la mijlocul vieții: ”At 40, Our Journey Has Just Begun!”

Dar mai este încă un film pe care vi-l recomand (vezi mai jos) – pentru că veți descoperi în el esența leadershipului asiatic: viața cedată în schimbul binelui țării și familiei, valori pe care un bărbat este obligat să le apere. La despărțirea de șeful statului, compania de stat Temasek aduce un omagiu Domnului Lee Kuan Yew (1923 – 2015), conducătorul ”de-o viață” a unui stat de 5 milioane de locuitori care și-a câștigat prin muncă respectul lumii întregi.

Nu aveam nimic – se spune la un moment dat în film, afară de poziția geografică și bărbații hotărâți să lase ceva în urma lor. Am muncit pentru a ajunge aici: am ridicat o infrastructură la cele mai înalte standarde, am investit în educație. Acum avem pe lângă poziția geografică, o infrastructură pe care mulți o invidiază și o forță de muncă foarte calificată. ….

Iată ce trebuie să învețe politicienii, de pretutindeni: că patriotismul nu a murit, că interesele locale sunt o forță mobilizatoare, dar mai ales că rolul lor este de a se concentra asupra creării de premise. Oamenii, entuziasmați să muncească vor face restul (putem reflecta asupra muncii ca opus al … furtului, sau cerșitului – dar ne oprim aici).

Politica ”de stat” – înseamnă existența unei viziuni împărtășite de toți cetățenii (lideri și oameni de rând) pentru a crea o imagine coerentă acelui stat. Altfel, forțele externe care de cele mai multe ori au interese diferite, își fac propriile jocuri. Altfel, apare îndoiala: noi pentru cine muncim?

Politicianul ”de stat” înțelege că rolul său este de a crea premise pentru direcții de dezvoltare pe care nu are cum le cunoaște pe de-a-ntregul. De aceea, odată cu premisele, trebuie să propună valori etice, iar exemplul personal este fundamental.

Politicianul ”de stat” face să pălească politicianul ”de partid”. Sau mai bine spus, îl pune în lumina micului să adevăr de grup …