E important să ne gândim ce înseamnă acest BREXIT pentru noi, românii.
Privind harta arhitecturii europene, vedem că ea este o construcție a păcii franco-germane, iar în jurul acestor două țări s-a dezvoltat un sistem care ne-a cuprins și pe noi la un moment dat.
Britanicii au decis ieri că vor să asculte de Parlamentul lor – vechi de 1000 de ani, renunțând la ideea de a avea un al doilea stăpân la Bruxelles.
Pe lângă faptul că (probabil) buletinul nu ne va mai fi suficient pentru o vizită în Marea Britanie, sau piața forței de muncă din insulă ne va fi mai greu accesibilă, cred că avem de supravegheat atent firmele non-EU care au ales Londra ca bază de operațiuni. Nu mai puțin de 60% din totalul firmelor non-EU au ales City-ul londonez ca bază de operațiuni. Dar într-un viitor nu îndepărtat, EU-27 va dori să muște din acest cașcaval tentant …
Firmele non-EU stabilite la Londra vor trebui să decidă rapid dacă-și mută sediul pe continent sau nu. Iar pentru cele mai curajoase, Europa Centrală și de Est poate fi o soluție alternativă. Suntem pregătiți să absorbim această oportunitate?
Mai mult, cred că un obiectiv imediat al UE va fi urgentarea integrării Balcanilor de Vest dacă nu pentru interese geopolitice, atunci măcar pentru refacerea imaginii care acum e ușor șifonată … După cum, la rândul său, Regatul Unit al Marii Britanii se va concentra pe Commonwealth, lăsând să iasă la lumină legăturile profunde cu Australia și Canada (să numim doar continentele).
În lumea reconfigurată ieri de înțelepciunea englezilor de rând, Europa iese mai slăbită dar se creează premisele ca grupurile de interese să iasă la lumină. Ori adevărul e un bun fundament pentru orice construcție durabilă!
Leave a Reply