Despre credință știm: este un dar de la Bunul Dumnezeu – o Lumină a Adevărului care strălucește în inimile noastre, un îndemn la fapte de milostenie, o chemare la rugăciune neîncetată, o trezvie a sufletului, o predispunere la împăcarea cu ceilalți, o condiție a speranței și iubirii aproapelui.
Dar încrederea?
De ce spunem că ea ”se pierde” sau ”se acordă”? De ce spunem ”și-a mâncat omenia” sau ”omenia e inima omului” sau ”omenia e mai scumpă ca avuția”? Cum se poate ”dărâma” încrederea – dacă cumva nu doar prin propriile fapte? Și nu doar încrederea altora în noi, ci mai ales a noastră, în noi înșine!
Ce mult poate însemna ”a te da pe mâna celuilalt”, la ce grad de încredere putem totuși ajunge, noi neîncrezătorii – ca în clasicul exemplu, când te dai pe tine ”pe mâna celuilalt”, unde celălalt era medic, iar tu nu aveai încotro …
Încrederea pare a fi darul pe care-l acordăm atât de rar, pentru că – vezi tu, dragă Doamne! -, am fost de prea multe ori lipsiți în recompensele noastre imaginare sau furați, înainte de a simți pe limbă satisfacția împlinirii unor vise ce nu erau în fapt decât himere …
Ce e încrederea și unde s-a pierdut?
O vom putea reclădi vreodată? Nu – dacă nu cumva există totuși iertare totală, iertare curată, sosită din vreme, înaintea uitării care pe toate le îngroapă.
Și ce jignire formidabilă, ce resorturi de orgoliu poate stârni lipsa de încredere în gesturile sau cuvintele sau acțiunile celuilalt, pe care ești gata să-l negi ontologic doar pentru că tu știi mai bine, sau simți diferit sau ai avut parte poate, de o experiență diferită … Dar cum putem progresa, fără să-l ascultăm pe celălalt?
În fine … a ajuns atât de simplu să dai un like pe Facebook, încât am decis să desființez contul personal – ba chiar, am fixat și o dată – pentru Duminică, 5 Februarie (mâine la ora 19,00 – ora României, adică peste fix 24 de ore).
Am încredere că cei care vor dori să intre în contact cu mine, o vor putea cu siguranță face (printre altele) aici …
February 5, 2017 at 2:59 pm
Cui foloseşeşete iertarea?
În cuvântările de astăzi părintele Simion a spus: “a ierta pe duşamii tăi este folositor pentru cei care iartă; pentru cei care sunt iertaţi, fărăr mea culpa, adciă recunoaşterea greşeli, a păcatlui, iertarea nu este de nici un folos, fiindcă dacă ar fi din învăţătura creştină ar fi fost şters iadul”..
Cu aceaşi simpatie şi cu invitaţia de a citi CRONICA nr.2-2017 a Filialei noastre AGRU.
LikeLiked by 1 person
February 7, 2017 at 9:34 am
Da, draga domnule Boian Marian, mea culpa e o virtute latina – pe care un popor latin ar trebui sa o guste/accepte. Oare o va face?
LikeLike
February 5, 2017 at 3:16 pm
Facebook este o unealtă care facilitează comunicarea între persoane, și ar trebui să ne apropie unii de ceilalți. Atunci când avem impresia că suntem deținătorii adevărului absolut, primul impuls este cel de a-i sancționa, sau chiar jigni, pe cei care gândesc altfel decât noi. Chiar dacă nu putem să împărtășim părerile și convingerile celor care gândesc diferit, este important să încercăm să ne delimităm de opinii, dar nu și de persoane. Ușor de spus, dificil de înfăptuit, dar nu imposibil dacă le oferim celorlați prezumția de bună intenție, și încercăm să înțelegem argumentele lor, fără să-i judecăm.
Încrederea se câștigă greu și se pierde prea ușor, dar relațiile dintre oameni nu trebuie să se bazeze exclusiv pe încredere. Spun asta gândindu-mă la cât de ușor putem să greșim față de cei de lângă noi, chiar fără să fi avut cea mai mică intenție. Cei care au o bază serioasă în domeniul comunicării cred că ne-ar recomanda asertivitatea. Dar asta presupune efort și, nu de puține ori, renunțare la sine. Din fericire, astăzi există multe alte moduri în care putem comunica, trebuie doar să ne dorim un dialog sincer și deschis diversității opiniilor.
LikeLiked by 1 person
February 7, 2017 at 9:32 am
Multumesc, Virgil, pentru cuvintele intelepte! Trebuie sa incercam sa construim in lumea reala – iar facebook-ul ne arata puterea mare a virtualului. Parasindu-l, sper sa pot sa ma dedic mai mult lumii din jur.
LikeLike