La începutul anilor 90 ai secolului trecut, România a decis să treacă de la un sistem comunist, centralizat ca economie şi dictat în conştiinţe – la un sistem capitalist, liberalizat în piaţă şi aerisit în gândire. Cele trei idealuri pe care le-a clamat sângeroasa Revoluţie din Decembrie 89 – libertate, democraţie şi demnitate au trebuit să stea la fezandat vreme de două decenii pentru ca aducerea lor în dezbatere publică să fie mai imperioasă ca oricând…
Unde suntem astăzi, faţă de acum 20 de ani e o întrebare care ne frământă mai ales prin aparenta lipsă de ţel a luptei noastre pentru existenţă. Caragialesc, am spune că putem accepta să trăim de pe-o zi pe alta, numai de-am şti încotro ne sunt îndreptaţi paşii!
Am privatizat obiective industriale şi agricole, lăsându-le în paragină pentru a le scădea valoarea – apoi ne-am bucurat lăsându-le a fi preluate de „salvatori” care s-au îmbogăţit rapid, sub ochii noştri miraţi de noua filosofie a managementului de marketing. Modelul acesta, mai mult sau mai puţin bun pentru hoteluri, ceapeuri sau combinate industriale, în care s-au specializat conducătorii noştri politici, nu a avut cum să funcţioneze în cazul ŞCOLILOR şi SPITALELOR – ambele intrate (ne)oficial în colaps. Incendiile din maternităţi sau pornografia din şcoli sunt doar semnale ale începutului unui sfârşit la care nu putem asista pasivi.
A fost atât de uşor să schimbăm directorii pe criterii politice – dar atât de greu să stabilim o strategie pe termen lung pentru educaţie şi sănătate, cu atât mai mult cu cât ambele reprezintă pilonii pe care fiinţăm ca naţiune, cultura noastră în acţiune, puterea şi ştiinţa noastră de a ne gospodări!
Am desfiinţat Partidul Comunist Român şi am înfiinţat Frontul Salvării Naţionale. A trebuit să rezolvăm – şi am rezolvat operativ, problema vidului de putere. Dar în locul idealurilor comuniste, chiar aşa utopice cum erau … ce am ştiut să punem în loc? În locul umanismului socialist, utopic şi nefuncţional: am găsit acel ceva înlocuitor?
Aparent, nimic – sau poate a aflat cineva principiile şi valorile noii filosofii după care ne trăim viaţa?
Am lăsat să se dezvolte, mult mai lent dar cu atât mai profund, un vid de personalitate pe care nici restaurantele MacDonald’s, nici Mall-urile şi nici Televiziunea în culori nu îl vor putea umple. A copia o personalitate străină înseamnă să vrei să intri cu forţa în pantofii altcuiva: în poveste, au fost pretendente care şi-au tăiat din picior pentru a fi alese – dar nici un prinţ nu-şi va alege o mireasă sângerândă!
Îmbogăţirea individuală nu poate înlocui idealurile unei naţiuni, după cum frunza din logo-ul brandului nostru de ţară nu poate înlocui groaznica lipsă de identitate atunci când în concediu la Marea Neagră de pildă, cauţi modalităţi de petrecere a timpului liber… cu dorinţa de a simţi un pic din fiorul românesc: fie bucătărie, fie folclor, fie vinuri… Nimic. Singurul lucru pe care l-am reţinut cu oarecare amuzament: nişte ciori carghioase, care încercau zadarnic, în briza mării, să imite planarea unor pescăruşi profesionişti în îmblânzirea vântului!
August 29, 2010 at 9:30 pm
Poate esti prea exigent… La Mangalia, urbanul se impleteste ruralul (sau inves), antichitatea cu cotidianul, iar frunza e la locul ei. N-ai regasit-o si la hotel? Doar ai stat la Paradiso…
LikeLike
August 30, 2010 at 3:41 pm
Până în 2007, ştiam ce ne dorim: să intrăm în Europa. Acum?
LikeLike
August 30, 2010 at 4:02 pm
Aceste rânduri mă duc cu gândul la cugetările lui Platon din “Republica”. Atâta timp cât ne raportăm la un ideal (respectiv statul ideal, atribuţii morale, sociale, politice ideale, modele ş.a.m.d.) – având în vedere că recunoaştem “neghina” tocmai fiindcă am învăţat să apreciem valoarea “grâului” – nu suntem oare utopici convinşi?
Strict referitor la cazul României, am trecut de mult (cel puţin în conştiinţa colectivă) de frica acelor consecinţe negative pe care le aduce cu sine lipsa justeţii din Cetate.
Suntem, pe rand, mici oligarhi în propria Ogradă, trecem la a contesta Despotismul statal şi ne oprim la regrete în ceea ce priveşte Democraţia…
Stim deci, cu adevarat, ce este dreptatea sau doar o vizualizăm prin intermediul raţiunii?
LikeLike
August 30, 2010 at 4:28 pm
Îmi place mult cum sună: “Utopici lipsiţi de idealuri”… Cei de vârstă mijlocie (adică în jurul lui 40) – au viaţa fracturată în “înainte” şi “după”. Cu alte cuvinte, am fost învăţaţi să gândim în limitele unei utopii iar acum resimţim nevoia unor idealuri, pentru a ne orienta!
Dreptatea (sau îndreptarea, după caz) aş traduce-o prin “corectitudine faţă de principii (care sunt eterne) şi legi (care sunt valabile într-un anumit moment dat)”.
LikeLike
August 30, 2010 at 4:41 pm
De ce trebuie să gândim permanent în termeni de formare din exterior? Oare nu suntem capabili decât să acceptăm, nu să şi însuşim în manieră personală, să alterăm, să ignorăm, să contestăm?
Dacă media is the message, atunci similar, omul este mediul social, cultural, politic din care îşi trage rădăcinile?
Nu instig la revolte şi nici nu preaslăvesc individualismul (am puţin peste jumate din anii celor consideraţi fracturaţi, deci…) numai că fracturile din punctul meu de vedere sunt autoimpuse în majoritatea cazurilor.
“Nu pot” nu e un motiv, e o limitare (comodă, recunosc). “Nu vreau” e o motivaţie pentru un scop diferit… Dar cred ca deja am cazut în propria mea capcană… 🙂
LikeLike