Am inteles…

1. Presedintele ne promite pacea – pentru ca noi vom avea o contributie mare la programul “smart defense”. Adica, vom contribui cu mintile hackerilor nostri, renumiti in lumea intreaga, la respingerea inevitabilelor atacuri informatice. In plus, deoarece permitem structuri antiracheta la Deveselu (spaima rusilor :-)!) … e limpede ca vom avea o putere de negociere sporita fata de obligatiile asumate contractual cu NATO. Concret, nu va mai fi nevoie sa cumparam chiar atatea avioane cate am promis ca vom cumpara!

2. Presedintele ne promite prosperitatea economica, dar o conditioneaza de criza europeana. Noi avem masurile de stimulare a cresterii economice pregatite, dar e cam rau in Europa. Ei nu mai au, saracii, unde creste. Iar daca ei nu mai cresc, riscam si noi sa intram in recesiune. Mai ales, pentru ca romanii nostri nu pot munci in 9 din cele 27 de state ale Europei … Adica o treime!! Asta e grav. Pentru ca Presedintele ne-a spus clar: cui nu-i convine sa munceasca aici, in tara, e liber sa plece! … iar durerea degetului pus pe rana suna asa: o treime din statele membre UE blocheaza aceasta solutie care ar putea asigura prosperitatea unor conationali de-ai nostri!

3. Presedintele promite ca ne va reprezenta demn in exterior. El va merge la consfatuiri prin Europa, deci trebuie sa ii certe un pic inainte de a ajunge sa vorbeasca cu ei: de ce-ati lasat sa plece de-acasa concernele multinationale? De ce admiteti delocalizarea concernelor? Voi, europenii, ati gresit facand asta, iata ca noi, romanii inventivi si optimisti venim cu solutia anti-criza: concernele sa fie de urgenta relocate in tarile lor de origine! In felul acesta, criza se poate muta din Europa aiurea, numai acasa la ea, nu! (Asta contrazice un pic filosofia lui “cui nu-i place, e liber sa plece” – de la punctul 2, dar ce mai conteaza – din moment ce suna atat de frumos?!)

4. Presedintele ne promite ca ne va apara de bancherii austrieci – carora ar putea sa le treaca prin cap sa uite ca au cumparat Banca Agricola si Banca Comerciala Romana. Am inteles ca acesti bancheri austrieci, supusi si umili, carora le-a acordat o audienta – au promis deja ca nu-si vor retrage capitalurile … nici cand vor primi ordine de la centru! Ei vor actiona in interesul statului roman si al poporului pe care au ales sa il slujeasca investind in Romania!

5. Presedintele ne promite ca va fi ferm in privinta apararii marilor realizari ale ultimilor ani. El avertizeaza: ar fi pacat ca toata munca guvernelor Boc si toata suferinta indurata de poporul roman in perioada nesfarsitei recesiuni – 2009, 2010, 2011 -, sa se duca de rapa pentru ca sunt unii in opozitie care vor sa faca alegeri cu orice pret, si care vor amagi poporul cu promisiuni electorale lipsite de acoperire. S-a construit atat de mult si bine si frumos in acesti ultimi trei ani – nu ar fi pacat sa se duca totul de rapa?

6. Presedintele ne promite ca va lupta pentru noi, poporul sau care l-am ales in mod democratic, cerand ferm guvernului sa-si incalce obligatiile asumate fata de Europa, cand cu aderarea. In acest sens, il mandateaza oficial pe Primul Ministru sa renegocieze amanarea liberalizarii preturilor la gaze, cat mai incolo – spre 2020 pentru populatie (fata de 2013 cat ne asumasem initial!).

Aici ar trebui sa scriu o scurta incheiere, o concluzie, ceva. Despre raul care e si el bun la ceva caci altfel nu ar exista, despre contradictia in termeni, despre oamenii din Piata Universitatii, despre arta de a face politica, despre etica, despre oratorie, despre picioarele scurte ale minciunii, …

Dar nu am nimic mai bun si mai mult de spus, decat …

Am inteles!