Se spune ca “increderea de castiga greu si se pierde repede”.
Asta ne duce cu gandul, pe de-o parte, la cat de suspiciosi si neincrezatori suntem in relatiile pe care le construim cu cei din jurul nostru, iar pe de alta parte, la fragilitatea acestor relatii.
Increderea – ca relatie pe care o construiesc intre mine si celalalt – ne sugereaza direct un act de incredintare (fac pe un altul partas al faptelor pe care eu le generez sau al gandurilor care preced aceste fapte) si in acelasi timp, de investitura (il ridic in rang, pana la apropierea intima).
Dincolo de increderea oamenilor in alti oameni, se vorbeste tot mai des zilele acestea despre increderea oamenilor in institutii. E greu de evaluat ceea ce apare evident ca o relatie impersonala: lucrurile (in zona increderii) se intampla de la om la om – dar in relatia om-stat, nu poti sa nu te intrebi “Cine e Statul?”
De aceea, apelul catre reprezentantii acestei constructii minunate numita “Stat” – de a continua neabatut eforturile de castigare a increderii noastre, trebuie repetat zilnic. Si, din punctul acesta de vedere, rugaciunile noastre se indreapta spre luminarea mintilor celor ce ne conduc, pentru ca starea de razboi in care ne aflam nu poate sa nu afecteze gradul de incredere pe care ar trebui sa-l astepte (daca nu chiar … sa-l ceara!) de la noi.
June 30, 2012 at 4:39 pm
Ce naşte din pisică, şoareci manâncă !
Cred că există o antologie a proverbelor şi zicătorilor. Dacă memoria nu-mi joacă feste cred că la realizarea ei a contribuit şi Maria Banuş-dacă acest nume vă mai spune ceva-. La vremea când am avut volumul în mână nu credeam că o să am nevoie de el într-o lume despre care mi-a spus câte ceva bunicul meu matern. Oric cum ceea ce am reţinut este faptul că proverbe de genul celui de mai sus se regăsesc numai la poporul român.
Astăzi, acest lucru îmi dă de gândit. Celor care mai au mulţi ani în faţă le doresc să reuşească să schimbe acest lucru şi să realizeze ceea ce cel mult 10 romîni au încercat şi care au fost măturaţi de impostori, când au constatat că li se duc privilegiile şi vor trebui să muncească.
LikeLike