ŞI CĂDEAU, MĂRI, CĂDEAU/ UNUL DE-ALTU’ SE LOVEAU/
SE-NFIOARĂ IARBA VERDE/ CĂ GERMANIA NU VA PIERDE!
CUM AU AJUNS AICI
O vom denumi CEA DE A DOUA FINALĂ … DIN SFERTURI!
Şi va fi nevoie de multă pregătire psihologică pentru a rămâne concentraţi pe meci, căci după acest superexamen va urma un al doilea, la fel de “tare” – o semifinală pe viaţă şi pe moarte cu una din echipele cu pretenţii la titlu: Spania sau Portugalia sunt pe partea aceasta de tablou…
Pentru ambele echipe, atât pentru Germania, cât şi pentru Argentina – lecţiile psihologice are cine le ţine. În staff-ul ambelor formaţii se regăsesc campioni mondiali care pot povesti cu amănunte luptătorilor de astăzi despre gustul cupelor de şampanie din care au sorbit mai ieri…
Pentru a ajunge aici, Germania a depăşit Anglia. O Anglie care ne-a arătat că în 5 minute este în stare să răstoarne tabela de marcaj, indiferent de încărcarea acesteia… Mare păcat de golul lui Frank LAMPARD! Ar fi fost 2-2 şi s-ar fi intrat altfel la cabine. Englezii, cu spiritul lor de fair-play nu au primit instrucţiuni la pauză de a forţa un penalty – probabil că ar fi fost acordat în compensare…
Puternica echipă a Mexicului a fost şi ea debusolată de acordarea gratuită a unui gol din offsaid… Avea sau nu Argentina nevoie de acest “cadou otrăvit”? Cert este că Mexicul a trebuit să-şi schimbe tactica şi, alergând după egalare – a mai primit două boabe. Cinste lor că nu s-au lăsat până nu au înscris golul de onoare! Menţionăm pentru frumuseţe prestaţia lui Tevez şi setea mereucrescândă a lui Messi, după un gol care încă nu vine… Ce se va acumula mai mult în sufletul tânărului leu argentinian: frustrarea sau foamea de gol?
Cele două optimi au fost câştigate de două dintre cele mai “convingătoare” echipe ale Mondialului sud-african. Urmează ca una din ele să plece acasă – şi, indiferent care va rămâne, se va încărca pe umeri cu datoria de onoare de a merge… până la capăt!
Pe masa FIFA ar trebui să existe deja un proiect al “video-challenge”-ului, pentru competiţiile viitoare – altfel, sportul rege riscă să rămână în urma timpurilor tehnologice pe care le trăim…
CUM AU JUCAT
… suntem în minutul 68 al acestei finale atât de aşteptate de microbiştii din lumea întreagă. Se iau la trântă din nou, la doar o zi distanţă faţă de meciul Brazilia – Olanda continentul cel mai experimentat şi continentul cel mai dăruit cu talent…
… e minutul 68 şi am avut timp să ne imaginăm indicaţiile de la pauză ale unui antrenor pasional: “Iubiţilor, nu-i nimic grav – am luat acel gol la începutul primei reprize. Atâta tot, dar puteţi să-i bateţi, trebuie să-i batem! Nu vă lăsaţi! Oricum trebuie să dăm gol ca să-i batem – aşa că 1-0 sau 0-0 e tot aia! Hai, capul sus, sunteţi pume, sunteţi tigri, pe ei, leii mei, copiii mei…”
… e minutul 68 şi pe tabela de marcaj nu s-a schimbat nimic, din acel minut trei în care Thomas Mueller a reuşit o deviere pe cât de subtilă pe atât de fermă a unei centrări “la întâlnire” marca Schweinsteiger! Nu numai că pe tabelă nu s-a schimbat nimic, însă pauza sfaturilor emoţionale nu a reuşit să schimbe nimic în jocul Argentinei! Să ai un jucător ca Messi şi să nu reuşeşti să-l pui în valoare?!
… e minutul 68, şi pe GREENPOINT STADIUM se predă o lecţie de combativitate germană. O lecţie poate dura şi un minut, o fracţiune de secundă chiar – cu o condiţie: să fie predată în mod autentic şi convingător. Thomas Mueller e căzut undeva la 18-20 de metri, DAR DIN CĂDERE – ÎL SIMTE PE PODOLSKI PE STÂNGA, ÎI ÎMPINGE SURPRINZĂTOR BALONUL, ACESTA ÎL SERVEŞTE PE KLOSE … şi înscrierea golului devine… O FORMALITATE!
’69 – Podolski nu are răgaz, parcă are pariul lui cu Klose, care să dea mai multe boabe în acest campionat mondial, încearcă o scăriţă…
’71 – Schweini dansează pe dreapta şi nu poate fi oprit decât prin fault…
’74 – Schweini face faza meciului, de data asta de pe stânga, face o demonstraţie a supranumelui de PANZER cât şi de acţiune purtată în regim de BLITZ … După un dans perfect, roteşte turela cu o pasă înapoi spre Arne FRIEDRICH – e 3-0!
Oricare echipă a planetei s-ar fi oprit un pic. Nu se mai putea întâmpla nimic – poate doar nişte nebuni de-ai lui Gerrard, îmbrăcaţi în roşu, cu tribunele-n spate şi cu motto-ul “Nothing is over until the fat lady sings” … Dar nu echipa Germaniei. Încearcă şi KLOOS un şut în minutul ’80 – dar e ziua lui KLOSE care mai are energia pentru a dedica o tumbă suporterilor în minutul ’89, după ce finalizează un contraatac al lui Oezil…
Nu s-a mai văzut aşa ceva. Planeta fotbal s-a cutremurat. Se vede că nu ştie cum să reacţioneze – parcă ar fi printre figuri de ceară, dar Merckel, la tribuna oficială, aplaudă …
June 29, 2010 at 1:45 pm
Asteptam doua inclestari fantastice in sferturi. Europa contra America de Sud. Mai pe larg in ajunul meciurilor.
LikeLike
June 29, 2010 at 9:21 pm
Cred ca fiecare echipa va trage la limita pentru a trece in semifinale. Toate patru sferturile vor fi de vazut – insa, asa cum in optimi s-au detasat prin tensiune doua meciuri (GB/D; ES/PT)
asa si in sferturi… Tensiunea nu aduce intotdeauna frumusete.
LikeLike
July 5, 2010 at 7:14 am
Este o germanie completa cu imaginatie,stil ca pe vremea lui rumenigge si forster Englezii ii putem baga la categoria sirbi ,brazilieni si altii care bat de unii singuri si se fac de ria la nivel inaltmai rau ca romanii care se fac de ris mereu dar noroc ca n-aude nimeni de ei Argentinienii au tras mai mult la contracte individuale decat pentru echipa Bravo uruguay si paraguay !Mi-am adus aminte de acu vreo 15 ani de Oscar Washington tavarez de profesie matematician,poet,filozof si antrenor de fotbalUite ca se poateJos Argentina! Huo Brazilia!Paraguay parca si mai buni ca UruguayPoate s-or fi rusinat de Metropola mama catre final Stiti care e capitala? Pun pariu ca nu! Este La Muy Noble y Leal Ciudad de Nuestra Señora Santa María de la Asunción !http://en.wikipedia.org/wiki/File:OgAAAGk5FWtaYk3BWASEnJZNP06MlfM4ucKL_1POwhX2722qo-WTnIvtB2gUV7BNsefzHacj9_wiSX8qJevHeFbUuFQAm1T1UHRtap0JjBntsXwAyvbhkoyuf7XD.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:OgAAAE3RdgXz6IcvskARGW3Cr5rngMNUR9Q5TyP5hZgB4E66k_8iLwOj6fWrWY6rSuu55DD3Ls8D5xUZ_Bka-6f_SskAm1T1UDdsI1sWgb7i8CwT3A4w2T1E0h5_.jpg
LikeLike
July 5, 2010 at 11:06 am
Asa de frumos comentariu, doctore, că mi-ai adus aminte de discuţiile purtate pe marginea experimentului utopic iezuit … care a dat rezultate remarcabile la vremea lui, de a atras invidia tuturor vecinilor. Ceva-ceva au strecurat şi comentatorii meciului Spania-Paraguay, dar în stil jurnalistic /cu accent pe senzaţional: şi au rămas atâţia de puţini bărbaţi în Paraguay după război…
LikeLike
July 5, 2010 at 6:15 pm
Fara intentia de a deveni gica contra si cu “autoritatea” celui care a mizat pe echipele europene mai harsite in fotbalul de top, vreau sa fac elogiul fotbalistilor din Brazilia si Argentina. Atentie, nu al echipelor pe care le-am vazut la acest Mondial. Invatatura de minte sa le fie, sa lase “pe bara” jucatori precum Ronaldinho, Zanetti, Riquelme sau Cambiasso, care ne fac sa trepidam in serile Champions League. In toate echipele mari din Europa se afla multi dintre magnificii celor doua tari. Si sa nu uitam ca finala Mondialului 2014 se va juca pe Estádio Jornalista Mário Filho, zis si Maracana.
LikeLike
July 5, 2010 at 10:20 pm
Altfel spus, ce-i al lor e pus de-o parte. Oricum am întoarce-o, eşti în poll position – ai 3 şanse din 4! Cred că putem lansa şi o discuţie despre mentalitatea diferită care există între Europa de Nord şi cea de Sud. Anglia a avut şansa ei, am mai spus-o; dacă ar fi fost 2-2… prin golul neacordat, cine ştie.
Comentăm semifinalele împreună :-)!
LikeLike